2015: Het jaar van de Smartwatch?

Toen Microsoft in 2004 de SPOT uitbracht, werd een nieuwe revolutie op het gebied van horloges verwacht: een horloge die in verbinding staat met je mobiele telefoon, zodat je direct je e-mail, SMS en zelfs nieuwsberichten kon lezen. Door de hoge prijs en beperkte functies sloeg deze voorganger van de smartwatch niet aan, en stopte Microsoft het productieproces. Inmiddels is er nieuw leven in de smartwatches geblazen, met de reeds zeer succesvolle Pebble Watch. Daarnaast hebben ook grote merken als Samsung en Motorola hun smartwatch uitgebracht, en natuurlijk kan een bedrijf als Apple niet achterblijven. Betekent dit nu toch de doorbraak van slimme horloges? 

smartwatch-comparison-guide

Samsung

De gemiddelde nieuwslezer kon er de afgelopen maanden niet omheen: Smartwatches zijn bezig aan een opmars, klaar om de consument te veroveren. Na het succesverhaal van de Pebble Watch in 2012, die via crowd-fundingsite Kickstarter ruim $10.000.000,- ophaalde, ontketende er een ware revolutie. Samsung kondigde haar Galaxy Gear aan, een smartwatch die in verbinding staat met de Galaxy toestellen. Zo kan er eenvoudig handsfree gebeld worden, beschikt het horloge over een aantal apps en is het bovendien voorzien van een ingebouwde camera om snel foto’s en video’s te maken. Nadelen van de eerste generatie Galaxy Gear toestellen zijn echter dat de accu niet lang meegaat, en dat de tijd niet constant weergegeven wordt, iets dat je toch wel verwacht van een horloge.

Motorola

Een andere grote naam op de markt voor smartwatches is Motorola. Met de Moto 360, die draait op besturingssysteem Android, zal de nieuwe aanwinst van Google als eerste een ronde smartwatch breed gaan introduceren. Met onder andere meer apps, een langere accuduur en draadloos opladen speelt Motorola goed in op de gebreken van de Galaxy Gear. En dat is te zien aan de verkopen, want inmiddels is de Moto 360 volledig uitverkocht. Al met al een goede ontwikkeling voor zowel Motorola als andere smartwatch ontwikkelaars, want de vraag is er blijkbaar wel.

Apple

Als je praat over revoluties in de moderne techniek, kan Apple natuurlijk niet achterblijven. Na zowel de computer-, mp3- als mobiele telefoon markt te verrassen met haar producten, zal het bedrijf uit Silicon Valley naar verluidt op 9 september de iWatch aankondigen. Zelf heeft Apple nog geen enkele mededeling gedaan over een eventuele smartwatch, maar uit documenten die zijn uitgelekt wordt onder andere gesproken over een 1,5 inch scherm en een NFC chip voor mobiele betalingen. Verder wordt er gesproken over meer dan 10 ingebouwde sensoren om onder andere de hartslag en bloeddruk van de gebruiker te kunnen meten. Dit zal vervolgens weer gebruikt worden in een aantal gezondheidsapplicaties, wat zou betekenen dat Apple zich vooral richt op gezondheid. Voorlopig is het echter nog gissen wat waar is en wat niet. Op 9 september zal er wellicht meer bekend zijn.

Conclusie

Duidelijk is dat de prijs/feature verhouding van de Samsung Gear nog niet optimaal is, wellicht doordat de eerste smartwatch te vroeg uitgebracht is. Motorola heeft de zaken beter op orde, en sleept nu al vele verkopen binnen met haar Moto 360. Over Apple’s iWatch is voorlopig nog geen uitspraak mogelijk, feit is wel dat dit horloge een grote rol gaat spelen in de eventuele doorbraak van smartwatches op de consumentenmarkt.