Breitling

Breitling is een Zwitsers horlogemerk. De prijzen variëren van €2100,- tot ongeveer €30.000,-. Hiermee valt Breitling in de hogere prijsklasse van horloges. Dankzij de hoge prijs van de horloges draagt men deze vaak als statussymbool.

Breitling-Logo

De geschiedenis van Breitling

De Zwitser Léon Breitling is de oprichter van het wereldbekende horlogemerk. In 1884 opende de fabriek. Tot 1889 werden er nog geen polshorloges geproduceerd. In de jaren tot Breitling het eerste horloge maakte werden er chronometers, stopwatches en meetapparatuur gemaakt. Het eerste polshorloge was een stopwatch en deze werd gebruikt door piloten.

In 1914 kwam Léon Breitling te overlijden. Na zijn dood nam zijn zoon Gaston het over. In 1923 combineerde hij een stopwatch met een horloge-uurwerk. Deze twee functies werden destijds voor het eerst met elkaar gecombineerd. 3 jaar later, in 1926 ontwierp Gaston een horloge dat werd opgewonden door beweging. Dit zorgde ervoor dat Breitling de tweede fabrikant werd dat succesvolle automatische uurwerken verkocht. Het eerste merk dat deze techniek voor het grote publiek beschikbaar maakte was Rolex.

In 1932 overleed Gaston Breitling. Zijn zoon Willy nam zijn positie over. 1936 was het jaar waarin Breitling speciaal voor de Britse luchtmacht, de Royal Air Force, horloges ging ontwerpen. Deze horloges waren uitgerust met stopwatch, kompas, tijd- en datumaanduiding. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vroeg de Duitse Luftwaffe Breitling ook om voor hen horloges te ontwerpen. Omdat Zwitserland tijdens de oorlog neutraal was en Breitling dus ook werd besloten om ook horloges aan de Duitsers te leveren. Dit zorgde ervoor dat beide landen gebruik maakten van de Breitling horloges. In 1943 verzocht de Amerikaanse luchtmacht Breitling om ook horloges voor hen te ontwikkelen.

Toen het bedrijf in de tweede helft van de 20e eeuw in financiële problemen raakte werd Breitling opgekocht door een Zwitsers zakenman. Dankzij de marketingkennis van deze zakenman raakte het bedrijf uit de moeilijkheden. De ballonvluchten waar Breitling aan meedeed zorgden voor veel internationale media aandacht. De Breitling Orbiter was dankzij deze non-stop vluchten wereldnieuws.

Bekende Breitling dragers:

Dat het dragen van Breitling een fashionstatement is blijkt wel uit het grote aantal Amerikaanse celebrities dat een model van het Zwitsers merk om zijn of haar pols draagt. Hieronder een lijst:

  • Bear Grylls
  • Brad Pitt
  • Buzz Aldrin
  • David Beckham
  • Leonardo di Caprio
  • Usher

Cas