Replica horloges

15-30% van de zoekacties op het internet naar horloges zijn mensen die zoeken naar een replica. Volgens de Zwitsers horloge industrie, kost de replica horloge markt de traditionele markt miljarden dollars. Er wordt veel moeite gedaan om de verkoop van neppe horloges tegen te gaan. Zo werden er in 2010 ongeveer 7000 replica Rolex horloges onder een stoomwals geplet.

Stoomwals plet replica horloges.

Hoe groot is het probleem eigenlijk?

Door nauw samen te werken met de autoriteiten, heeft de luxe industrie een groot aandeel in het succesverhaal van de inbeslagname van namaakhorloges. Ondanks de succesvolle aanpak, komen er nog steeds veel neppe producten bij de consument terecht. Het blijkt te lastig te zijn om alle namaakgoederen in beslag te nemen. Door de marketingstrategie van de grootste bedrijven stijgt de naamsbekendheid van de horlogemerken. Dit resulteert in meer productie en verkoop van diezelfde bedrijven die deze productie zo graag een halt toe willen roepen.

De replica-horlogemarkt is een markt waar veel consumenten producten vinden waar ze indruk mee kunnen maken. Door de hoge prijs van de originele horloges, die het grootste deel van de bevolking gewoonweg niet kan betalen, wordt er vaak gekozen voor het goedkopere alternatief.

Stoomwals plet replica horloges

Hoe goed zijn neppe horloges?

Beeld je even in dat een Lamborghini van €300.000,- wilt hebben. Je wilt hem vanwege de stijl en de motor. Helaas heb je dit bedrag niet tot je beschikking. Je vindt iemand die een replica Lamborghini aanbiedt voor €15.000,-. Volgens de verkoper is deze replica net zo goed als ‘the real thing’. Je besluit de Lombarghini te kopen. Hij is tenslotte 20x zo goedkoop. Een kleine prijs om aan iedereen te laten zien dat je een sportauto hebt.

Op het moment dat je wegrijdt in je nieuwe Lombarghini merk je dat de motor toch wat minder groot is dan je dacht. De zwarte rook die je ziet opstijgen uit de motorkap vind je ook best vreemd. Na een week begint de lak los te laten. Nog een week later breek je versnellingspook. Je komt tot het besef dat je auto van €15.000,- eigenlijk niet in de buurt komt van andere auto’s in dezelfde prijsklasse.
Dit is ongeveer het verhaal van replica horloge eigenaars. Het moraal van het verhaal is dat replica producten in de verste verte niet in de buurt komen van de echte producten.

Wat nu?

Denk heel goed na of je wel echt een replica horloge wilt kopen. De prijs/kwaliteit verhouding is heel erg slecht, het kopen van een replica is zelfs strafbaar en een nephorloge laat je er eerlijk gezegd ietwat dom uitzien. Als je het nog steeds wilt, ga je gang. Waarschijnlijk koop je een replica om indruk te maken, om het als statussymbool te dragen. Met het dragen van een replica maak je echter indruk op de verkeerde groep. De mensen waar je indruk op zou willen maken kunnen het verschil tussen echt en nep direct zien en het dragen van een replica zal dus alleen maar het tegenovergestelde effect bewerkstelligen. Het verstandigste om te doen is om het geld dat je aan een replica uit wilde geven te besteden aan een authentiek horloge in dezelfde prijsklasse als de gewenste replica.

A fake is a fake anyway

A fake is a fake anyway